Bankarski krediti: Nude rizik na rate

Bez autora
Mar 11 2012

Građani se sve manje zadužuju, a bankama kao i da nije stalo do toga da im odobre više zajmova. Glavni razlog za povlačenje bankara je strah da neće naplatiti odobreni novac, jer sve više raste kašnjenje stanovništva u otplati kredita. Banke uglavnom, pored stambenih, nude i pozajmice za refinansiranje gotovinskih i drugih kratkoročnih kredita u dinarima, sa rokom otplate i do 100 meseci, ali nijedna nije smanjila kamatne stope, iako NBS obara svoju kamatu od koje zavisi cena kredita u domaćoj valuti. Banke će se sve više zatvarati, jer imaju problem da nađu kvalitetne klijente, odnosno one za koje su sigurni da će im otplatiti kredi. S druge strane, da bi se zaštitile, drže kamate i biće dobro da ostanu na istom nivou, odnosno da ne rastu u ovoj godini. Trenutno banke najviše nude stambene kredite uz grejs period do godinu dana.

Bankarski krediti: Nude rizik na rateGrađani se sve manje zadužuju, a bankama kao i da nije stalo do toga da im odobre više zajmova.

Glavni razlog za povlačenje bankara je strah da neće naplatiti odobreni novac, jer sve više raste kašnjenje stanovništva u otplati kredita.

Banke uglavnom, pored stambenih, nude i pozajmice za refinansiranje gotovinskih i drugih kratkoročnih kredita u dinarima, sa rokom otplate i do 100 meseci, ali nijedna nije smanjila kamatne stope, iako NBS obara svoju kamatu od koje zavisi cena kredita u domaćoj valuti.

- Banke će se sve više zatvarati, jer imaju problem da nađu kvalitetne klijente, odnosno one za koje su sigurni da će im otplatiti kredit - smatra Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

- S druge strane, da bi se zaštitile, drže kamate i biće dobro da ostanu na istom nivou, odnosno da ne rastu u ovoj godini.

Trenutno banke najviše nude stambene kredite uz grejs period do godinu dana. Takođe, aktuelni su i krediti za refinansiranje u dinarima sa produženim rokom otplate, ali su kamate od 22 do 24 odsto godišnje. Građani imaju mogućnost da objedine sve dugove koje imaju u jedan zajam sa dužim rokom otplate, ali to podrazumeva da će i ukupno trošak biti znatno veći. Tako, ukoliko neko koristi ovaj kredit u iznosu od 500.000 dinara sa rokom otplate od 100 meseci, mesečno će da izdvaja po 10.340 dinara. A otplatom klijent treba sa vrati više nego duplo veći iznos.

Kartice i čekovi

Broj kreditnih kartica je u blagom padu, iako se banke trude da privuku što više korisnika, nudeći grejs period od šest meseci. Kamate su nešto niže posle primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i kreću se od 16,30 do 26,50 odsto godišnje, ali građani radije koriste čekove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik